
Rozmaring tea - szépít és fogyaszt
Úgy gondolom a rozmaring tea, és annak sok-sok hasznos hatása nem kap elég figyelmet, pedig rengeteg dologra "megoldás" egy jó erős rozmaring tea. Nézzük is!
1. Gubancos haj?
Tavaly tavasszal érettségi előtt egy hétig szigorú ágyfogságra lettem ítélve, és ezt a hajam (na meg a kilóim) is megsinylették. Hihetetlen módon gubancos lett a hajam és a fésű sem segített. Természetesen rögtön a Nagyimat hívtam, aki jött is egy hatalmas csokor rozmaringgal. Jó erős teát főztünk belőle (a forrásban lévő vízbe dobd bele az ágacskákat, amiket előtte jó alaposan átmostál, és várd meg a következő forrást is), ha kész a tea és nagyjából kihűlt szűrd le. Most figyelj: a hajadat nagyjából tincsenként lógasd bele a teába kb. 1-2 percre és utána próbáld meg kifésülni (lehetőség szerint olyan hajkefével, ami természetes anyagból van és nem műanyagból!). Nekem a hajam gyönyörűen "szétvált", minimális hajhullással!
2. Karcsúsít
Mivel a rozmaring vérbőséget okoz a gyomorban, meggyorsítja a tápanyagok feldolgozását, és könnyíti az emésztést. Finom íze mellett ezért is használják gyakran húsételek fűszerezésénél, hiszen a nehezebb fogások feldolgozásában is segít. Ha ehhez még hozzáadjuk enyhe vízhajtó hatását, máris besorolhatjuk a méregtelenítő növények közé. forrás
3. Menstruáció előre hozására
Mindenkivel előfordult már, hogy nagyon szeretné, ha a menstruációja előbb megjöjjön. Nos erre nagyon egyszerű módszer van: mindennap főzni kell egy csésze rozmaring teát, egy kiskanálnyi rozmaringból és azt elkortyolgatni. A rozmaring tea jó hatással van a keringésre, szinte minden természetes folyamatot felgyorsít, így a vérzésedet is előrébb hozhatja pár nappal.
4. Hajhullásra
A rozmaring segít a "beteg" hajhagymákat újraéleszteni, ehhez nem kell más, mint ismét teát főzni belőle: Vegyünk 2-3 evőkanálnyi növényt, forrázzuk le fél liter vízzel, hagyjuk 10 percig állni. Hajmosás után dörzsöljük be a főzettel a fejbőrt, néhány percig masszírozzuk vele, azután öblítsük le.
5. Konyhában
Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok) ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. Aromája kitűnően harmonizál az olaszos konyha ízeivel, jól illik a bárány- és a vadhúsokhoz, de burgonyához, zöldség-, tészta- és gombaételekhez is finom. Jól harmonizál a zsályával, a lilahagymával és az oregánoval. Fűszerolaj és fűszerecet készítésénél is érdemes felhasználni, mert nagyon finom aromát kölcsönöz mindkettőnek. Főzésnél, sütésnél csak kis mennyiségben adagoljuk az ételhez, mivel kesernyés, fanyar íze elronthatja az összhatást. forrás
6. Ellenjavalatok - kinek ne?
Nem ajánlott epilepsziásoknak, várandósoknak (az alhasi vérbőség miatt vetélést is okozhat!!),, kisgyermekek számára nagyon kis mennyiségben szabad csak használni!
Forrásokat feltüntettem, a többi saját tapasztalat (illetve Nagymamámtól tanult dolog!). Ne másolj! Köszönöm! |