Rozmaringos moussaka
Isteni finom, és nagyon könnyű elkészíteni! Az első "komolyabb" étel volt, amit magamtól készítettem el, a receptet egy régebbi újságban találtam még annó (pont nem ettem húst, ezért a hús nélküli variáció van meg, szerintem így is fini, de ha mindenáron hússal szeretnéd enni nyugodtan kísérletezz:), nehéz elrontani!:)) Lejebb megtaláljátok az internetes forrást is. :)
Hozzávalók (2-3 főre):
- 100 gramm szójagranulátum
- olíva olaj
- 2-3 paradicsom (nyilván a méretétől függ)
- 1 nagy krumpli
- 1 nagy padlizsán
- 1 fej hagyma
- egy marék a kedvenc gombádból (ha semmilyet se szeretsz, használj cukkínit)
- 2 teáskanál mustár
- 1-2 gerezd fokhagyma
- rozmaring
- 1.5 dl bor (vörös vagy fehér... bármilyen, amit úgysem innál meg)
- só és bors
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütődet 185 fokra. Tedd a szójagranulátumot kétszeres vízbe, majd ha megszívta magát, öblítsd le és nyomkodd ki. Sózd, borsozd, löttyints rá olíva olajat. Vágd apróra a hagymát és a gombát, majd olívaolajon pirítsd addig, míg nem lesz fantasztikus illata. Ha megvan, öntsd a pirított gombát a szója mixbe, keverd meg és hagyd pihenni. Hámozd meg a padlizsánt, vagdosd félcentis szeletekre, ezeket pedig pakold a serpenyődbe. (Nem muszáj elmosni, legalább lesz kicsi extra íze) Locsold meg a borral, keverd bele a mustárt, és kis lángon főzd tíz percen át. Ha megvagy, a mustáros szószt öntsd bele a szójás-gombás keverékbe, a padlizsánt pedig tedd félre. A paradicsomokat reszeld le héjastul a sajtreszelő nagylukú oldalán. Adj hozzá egy nagy kanál olívaolajat, sót, borsot, reszeld bele a fokhagymákat, és tégy bele egy kiskanál friss, apróra vágott, vagy pedig szárított, őrölt rozmaringot. Mosd meg a krumplit (én meghámozom, de az eredetibe azt írják nem kell, ízlés dolga!), és szeleteld őket 2-3 miliméteres szeletkékre. A tortaformában vagy sütőtálban helyezd el legalulra a szójás-gombás keveréket. Erre kerülnek szépen kiterítve a krumpliszeletek. A harmadik emelet a fele paradicsomszószé, rá a padlizsán, és ezt is locsold meg paradicsomszósszal. Told be a sütőbe 20-25 percre (az első tíz percben letakarhatod sütőpapírral, hogy gyorsabban megpuhuljanak a zöldségek)
Megjegyzés:
- A Tescóban általában lehet kapni cserepes rozmaringot, szerintem a frissel sokkal finomabb, és utána is fel tudod még használni +nagyon menő ha van saját "mini+fűszerkerted :-)
- Én fehér borral, vagy kevésbé testes vörös borral szoktam csinálni, rozéval még nem próbáltam és nem is fogom:D (inkább csinálok belőle fincsi fröccsöt :D)
forrás: (x)
|